Pokud hledáte opravdu kvalitní víno, jsou vína z Francie tou správnou volbou. Tato země má pro pěstování vinné révy opravdu skvělé klimatické podmínky. Ročně se zde vyrobí více než 68 milionů hektolitrů vína z odrůd jako Chardonnay, Cabernet Sauvignon nebo Pinot Noir. Nalezneme zde několik vinařských oblastí s rozmanitou půdou a špičkovými technologiemi pro pěstování a výrobu vína. Pěstování vína ve Francii začalo už v 6. století před naším letopočtem řeckými osadníky. Nejznámějšími vinařskými oblastmi Francie jsou Bordeaux, Burgundsko, Champagne a Alsasko.
Bordeaux se nachází na francouzském jihozápadě na březích řeky Gironde. Pěstují se zde hlavně červená luxusní vína odrůd Merlot a Cabernet Sauvignon. Tato vína lze archivovat několik desetiletí a jsou považována za jedny z nejlepších na světě. V Burgundsku převažuje pěstování bílých vín, hlavně odrůdy Chardonnay. Z červeného vína to je odrůda Pinot Noir, která je velmi obtížná na pěstování. Oblast je symbolem velkých a slavných vín Francie.
Jak již název napovídá, oblast Champagne je oblastí šumivého vína nebo také jinak řečeno šampaňského. Značka je známá a úspěšná po celém světě. Jediné pravé šampaňské se vyrábí pouze v regionu Champagne scelováním vín z více parcel. Třídění pravého francouzského šampaňského najdeme hned několik: podle druhů, podle typu scelování nebo podle cukru.
I přes to že Alsasko má nejmenší vinice ve Francii, patří vína z této oblasti k nejslavnějším na světě. Gewurtztraminer nebo Riesling je inspirací pro vinaře z celého světa. Vína jsou odlišná díky výběru odrůd a způsobu jejich zpracování.
Francouzská vína se dělí na 4 základní kategorie:
• AOC – vína s jedinečnou regionální ochranou, která musí splňovat striktní podmínky
• VDQS – velmi kvalitní vína
• Vin de Pays – zemská, venkovská nebo oblastní vína
• Vin de Table – stolní vína
Vína z Francie mají výbornou pověst, kvalitu i chuť. Z palety barev i chutí lze vybrat vína ke každé příležitosti od oslav po (ne)obyčejný dárek. Láhev francouzského vína je jedinečnou možností k ochutnání toho nejlepšího z Francie.