Halloweenské dýně

Dýni si můžete buď sami vypěstovat (není to vůbec složité) či koupit na trhu, stánku i v supermarketech, kde se to tímto typicky oranžovým plodem jenom hemží. Takže si můžete vybrat z různých velikostí, která je pro vás ta nejlepší.

halloween-1554935

Samotné vyřezávání nepředstavuje žádnou vědu, vystačíte si s klasickým kuchyňským nožem a lžíci z tvrdého kovu. Aby výsledná podoba byla co nejlepší, nejprve si na slupku lehce předkreslete tužkou linie, které následně budete vyřezávat. Začněte odříznutím vrchní části plodiny, která poté bude sloužit jako poklop. Aby tento poklop nepropadával dovnitř, vyřezávejte zešikma. Nyní je čas lžící sesbírat dužinu včetně semen. Ani jedno nevyhazujte, bude se to hodit. Nyní nezbývá nic jiného, než vyřezávání strašidelného obličeje či jiných dekorativních prvků. Po odejmutí vydlabaných částí už zbývá jenom osvětlení. To obstaráte buď klasickou svíčkou, jejíž mihotající plamen může působit dosti strašidelně, případně si vystačíte s elektrickým LED osvětlením.

pumpkin-seeds-1510686

A co s „odpadem“? Dýňová semínka stačí vybrat, propláchnout vodou a nechat usušit. Bez dalších úprav si je pak můžete vychutnat jako zdravou pochoutku, případně je můžete konzumovat pražená. Touto úpravou totiž získají lahodnou oříškovou chuť a budou ještě lepší. Ať už pražená nebo jen sušená, semínka využijete do salátů, pečiva a mnoha dalších receptů. Jsou velmi zdravá, bohatá na minerály (zejména zinek), vitamíny (E, A, D, B) a nenasycené mastné kyseliny.

Vydlabanou dužninu i s kousky můžete lehce povařit a rozmělnit vidličkou nebo rozmixovat. Poté ji můžete použít do štrúdlu, závinu či na koláč. Pokud chcete, můžete ji dochutit smetanou, žervé, medem, skořicí, hřebíčkem či zázvorem. Vše podle vaší fantazie a chuti. Pokud jste zvyklí do štrúdlu přidávat ořechy či rozinky namočené v rumu, klidně tak učiňte i teď. Budete překvapeni, jak chutný může dýňový štrúdl být.